JEG SKAL VÆRE ÆRLIG

HVORFOR KAN MAN IKKE BARE GJØRE NØYAKTIG SOM MAN VIL? 

Det er nok ikke bare meg. Det vet jeg egentlig innerst inne, men alle rundt meg ser ut til å ha en plan. En plan som allerede er i gang, noe sikkert i framtiden. Personlig er jeg langt unna det jeg vil og for å være helt ærlig, vet jeg ikke om jeg kommer til å finne det ut. 

Det temaet de fleste hater å snakke om, så langt de ikke har for seg hva de vil gjøre med livet. Selv om videregående gikk på skinner, har det alltid vært skummelt å tenke på hva som kommer etterpå. Hva skal jeg gjøre når det som er trygt, forsvinner?

Dette har alltid vært tanker som virkelig har slitt meg ut og jeg merker jeg blir langt mer enn sjalu når jeg ser andre er klar over hva de ønsker å gjøre med framtiden sin. Noen reiser, noen tar harde studier og presser seg igjennom år etter år for å nå mål de har satt seg fra de var unge. Yngre enn meg. Og ikke misforstå! Det er bra at noen har alt klart og er forberedt på hva de vil videre, men jeg. Jeg aner virkelig ikke. Det er så mye som forventes! 

Om man kan si det sånn, så er jeg ei jente som fort kan gå lei. Ikke at jeg mister motivasjon, men jeg har en ekstremt dårlig egenskap, og det er at jeg vil at ting skal gå fort. For å si det på en annen måte, så er jeg ikke den som liker å være tålmodig. Jeg liker bare ikke å vente. Jeg liker ikke å velge, for helst vil jeg ha alle muligheter åpene. Jeg vil kunne reise når enn jeg vil, men samtidig så har jeg en trang til å finne den ene tingen jeg vil gjøre resten av livet. For er det ikke egentlig sånn a? At om du ikke har en grad, så får du ikke en ordentlig bra jobb, og dermed dårlig råd? 

Hver gang dette spørsmålet kommer opp blir jeg satt ut. Hvem er det som ikke har en plan? Uten ambisjoner? Man blir dømt for noe man ikke selv velger. Er dere ikke litt enige? hvorfor skal jeg være en person som presser meg igjennom mange år med skole, uten å vite hva jeg vil? Det er jo ingen vits.. Men igjen, det er jo akkuratt det jeg gjør nå. Jeg sier i mot mine egne ord, fordi jeg er livredd. Livredd for å ikke ha et svar når noen spør. Livredd for å finne meg selv om ti år, stå på det nøyaktig samme stedet som nå. 


21 kommentarer
  1. Tenker at du finner nok ut av det til slutt… Ser i teamet mitt og folk som bare begynte med det som hobby ( har utdannet seg som alt ufra lærer tio regnskapsfører ) Så slutter de i det, og jobber fult i teamet med oss. En kan nok aldri være sikker på hva en vil, uansett alder… lykke til 🙂

  2. Ah helt enig! Sliter skikkelig noen ganger med å bare bestemme meg for den ene tingen og virkelig gjennomføre den. Har nå sittet i flere timer å prøvd og prøvd å gjøre skolearbeid, men ender alltid opp på et sosialt media eller noe annet. Irriterende at jeg ikke bare klarer å gjøre det jeg bestemmer meg for, ja for det er vell det man må når det kommer til livets plan også, å virkelig bare gjøre det, og ikke utsette 🙁
   Men du er fab så det går nok bra!

  3. Utrolig bra skrevet! Selv synes jeg også at tanken på videre utdanning er skummel, spesielt nå som jeg går mitt siste år på videregående. Jeg vet hva jeg vil, men ikke i hvilken retning jeg skal gå. Mulighetene er så mange og jeg vil alt, så noe usikker er jeg.
   Fordi rådgiveren vår på skolen ikke har vært flink nok til å informere om videre utdanningstilbud rettet mot mitt fagområde, har jeg bestemt meg for å starte den lange reisen med et friår. Et år jeg kan bruke på å samle tankene, gjøre research og virkelig drøfte med meg selv hvilke skoler jeg ønsker å gå på og hva jeg vil studere. Kombinert med jobb da selvfølgelig. Mamma ville neppe latt meg bli boende hjemme om jeg skulle late meg på sofaen et helt år.
   Jeg vil ikke si at jeg har ambisjoner, for jeg har verken et mål om høy lønn eller høy status. Jeg vet bare at jeg vil vie livet mitt til noe jeg aldri ser meg selv gå lei av. En hobby for eksempel. En utdannelse er kanskje forventet av deg i dagens samfunn, men det finnes flere eksempler på mennesker som har klart å klatre seg til topps, uten utdannelse. Så ikke vær bekymret dersom du ikke vet hva du vil med livet ditt. Ta hver dag som den kommer, og grip tak i alle mulighetene som dukker opp på veien. Plutselig oppdager du noe nytt og spennende som du ender opp med å brenne for resten av livet. Et godt råd: Stress mindre, lev mer..

  4. Veldig reflektert og bra skrevet! Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Går på studie nå og jeg følte det var dette jeg ville, men jeg kjenner jeg er usikker. Kanskje mest fordi jeg ikke føler jeg får bra betalt, at man “må” ha mye penger. Det er vanskelig da! Men jeg vil fortsette og føler jeg bør fortsette, er tross alt halvveis og føler det blir “feil” å droppe ut nå. Men jeg tenker at du en dag vil finne ut av det! Du har ikke dårlig tid, du har god tid! Om du ønsker å reise så gjør det, om du ønsker å studere så gjør du det. Det er viktig å “leve” også før man kanskje begynner med et fulltidsstudie! Jeg håper du finner ut av det, visst ikke, ta deg tid til å tenke! Jeg har tre utdannelser jeg virkelig ønsker og SKAL ta, da går det mange år, men jeg vil gjøre det før jeg slår meg til ro. Håper du finner noe som gjør deg glad og er givende for deg! Lykke til og stå på!

  5. Ikke vær så redd..hopp ut i det..prøv og feil..og feil MYE. Alle som er suksessrike i dag har feilet masse på veien. Faktisk er det den eneste måte å bli suksessrik på 🙂
   Det er også sånn du finner ut hvem du er og hva du brenner for..bare sette i gang med noe..hvor enn lite det er..så utvikler det seg etterhvert..og man finner sine styrker og svakheter og kan utvikle dem begge.
   Den menneskelige organismen er helt fantastisk, nesten ingenting er satt i stein, vi utvikler oss så lenge vi lever..våre evner, vår IQ, vår hukommelse..så og si alt er i konstant utvikling. Så finn noe du liker og hopp i det 🙂

  6. Väldigt bra skrivet och jag känner definitivt igen mig i orden. Det finns säkert ingen “universallösning” som passar alla, men jag kan iallafall ge dig råd utifrån hur jag själv gjorde när jag var yngre.
   Efter vidaregående kände jag också presset om att man “måste ju studera på universitet”, och det gjorde jag också. Jag gjorde lite vad jag trodde skulle bli bra och vad som förväntades av mig. Jag tog en femårig lärarutdanning i språk och idrott, men har sedan dess inte jobbat en endaste dag som lärare. Bortkastade år? Nej, absolut inte. Även om jag kände att min passion att vara lärare inte fanns där (insåg det i slutet av utdanningen, men fullförde givetvis). Jag lyckades få många bra jobb på grund av den pedagogiska utdanningen och jag lärde mig väldigt mycket under åren (både socialt och emotionellt).
   Reste till Australien ett år och jobbade (inte bara ferie alltså). Lärorikt och återigen fick jag nytta av min utdannelse då jag kunde många språk.
   Flyttade till Norge med min dåvarande kjæreste. Jobbade inom finansbranschen under några år, men oj, bedriften gick i konkurs en dag och jag fick panik… Tillbaka på bar backe. Livet kastar en till ställen man inte vet om. Kontroll är svårt att ha.
   DÅ, först närmare 30-årsåldern kom jag på vad JAG faktiskt ville göra. Alla år innan som bestod av olika jobb, resor, hjärtesorg och utmaning hade lett mig fram till svaret:
   Idag driver jag eget och arbetar som yogalärare och hälsoinspiratör. Och det hoppas jag att jag får göra resten av livet (men man vet ju aldrig…).
   Min konklusjon är: Ju fortare man accepterar att livet inte blir som man tänkt sig, och ju snabbare man kan strunta i vad andra tycker och tänker – desto gladare blir man.
   Länge trodde jag att ett “normalt a4-liv” var det enda alternativet – att leva som alla andra. Idag vet jag bättre och att mina erfarenheter och önskningar inte nödvändigtvis passar in i den mallen.
   Lycka till (hoppas du orkade läsa haha…).

  7. Kjenner meg igjen! Utrolig bra skrevet. Tror alle kjenner seg igjen i dette med fremtiden. Det er på en måte skremmende at alt går fremover. Det vil da si at også vi gjør det. Så hva hender da? Man drømmer om alt mulig, men plutselig har tiden kommet for å faktisk gjøre noe med dem. Men hva skjer så? Jeg er også én av de som vil gjøre noe fortest mulig, samtidig som jeg er livredd for at alt skal forandre seg. Samtidig har man kanskje noen planer, men ikke et spesielt mål som kan forandre karrieren. Dette gjør ting litt mer stressende igjen!
   Sjukt bra skrevet, du skriver for mange om dette!!

  8. Veldig fint innlegg! For noen fantastiske bilder du tar forresten, og for en fin blogg du har! La deg til som venn jeg, for her kommer jeg tilbake 🙂 Ha en fin torsdag <3

  9. kjenner meg så igjen i det du skriver! Husk på at vi har ikke dårlig tid <3 du skal jobbe i 30 år minst, bruk tiden på å kose deg og prøøv å ikke stress med det! Vi finner ut av det!!

  10. Kjenner meg utrolig godt igjen.. Det er ting som frister meg, men jeg vet ikke om det er den riktige veien, om det er den veien jeg vil gå.. Det er så mye ting som går i hodet mitt om utdanning og fagbrev og jeg blir noen ganger veldig usikker.. Men jeg føler nå litt at jeg har kommet på den riktige veien, men ikke helt.

  11. SÅ bra skrevet! Jeg er veldig enig i hva du skriver. Dette med å velge utdanning er ikke lett. Du må tenke på at dette skal du mest sannsynlig jobbe med i resten av ditt liv, og da er det viktig å vite hva du vil. Jeg tenker at alle generasjoner før oss har klart det, så da skal vi og klare det 🙂

  12. Bra skrevet, jeg kunne selv kjenne meg igjen i dette når jeg gikk på videregående skole og var snart ferdig selv om det begynner å bli en del år siden nå. Vi mennesker føler alltid litt usikker sånn vil det være uansett om det er jobb, kjærlighet, utdanning eller annet. Jeg ville også hørt litt med din karriereveileder på videregående skole, og tenke godt over hva er det du brenner for eller har ineresse for slik at du tar et riktig valg.
   Lykke til! 🙂

  13. Du må jo skjønne at du må satse på noe også. Du kan ikke bare sitte der “å ha alle muligheter åpne”. Du må ta noe og satse på det og holde ut. Fullføre noe. Du kan ikke være så yolo at du bare gir faen etter en liten stund. Da holder ingenting i lengden. The real world called. Du er i ditt 22-årige år. På tide å bli litt voksen i tankegangen.

  14. Stian: å satse hadde ikke vært et problem, så lenge jeg hadde funnet noe jeg virkelig vil satse på. Jeg kan ha så mange muligheter jeg vil, til jeg finner ut av hva jeg ønsker, heldigvis uten at det burde plage deg. Og hva er vel ikke mer voksent å prøve å finne ut hva man vil? Alt holder, så lenge man har motivasjon. Og nei, jeg MÅ ingenting 🙂

  15. Skjønner veldig godt hvordan det er! Men èn ting jeg har erfart – du har veldig god tid, og ikke gjør noe bare fordi det er et press om å gjøre det ene eller det andre. Du er så ung. Jeg opplevde å bli presset til å begynne å studere osv og ble fortalt at jeg hadde dårlig tid da jeg var 19 år. Det er bare tull! Det gjør ingenting om du bruker noen år på å bestemme deg, det er virkelig ingenting å stresse med i så ung alder 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg